Hva er fridykking?

Fridykking er en spennende hobby og sport, og har blitt veldig populær i Norge de siste årene. Det finnes mange måter å drive med fridykking på, og for noen som ønsker å begynne, kan tareskogen av muligheter være stor. Her har vi samlet informasjon om ulike former for fridykking!


Basseng-apnea: Apnea handler om det mest grunnleggende i fridykking – nemlig å holde pusten. I basseng-apnea kan du trene statisk eller dynamisk. Ved statisk trening øver du på å holde pusten uten å svømme. Dynamiske øvelser handler om å svømme distanser i basseng, dette kan du gjøre både med og uten svømmeføtter.

Vi deltar hvert år på NM i basseng-apnea, men de fleste av oss trener for gøy. I tillegg har vi en gruppe med safety-dykkere som jobber frivillig under NM.

Dybde-apnea: Dybdedykking handler om å dykke så dypt du kommer langs en line. Hvis man trener dybdedykking har man fokus på utligning av ører og maske, og på å håndtere trykket man møter under vann. Her finnes det ulike grener, og man kan konkurrere i dybde-apnea.

UV-jakt: Undervannsjakt er den eldste formen for fridykking, og handler om å jakte fisk med harpun. Det kan også inkludere plukking av ulike matskjell. Vi arrangerer flere turer i året, fra dagsturer rundt Oslo, til en helg eller uke i Bergen, Hitra eller andre spennende steder for UV-jakt.

Det arrangeres også konkurranser i UV-jakt, via Norges Dykkeforbund.

Foto: Aleksander Ødegård

Ryddedugnad: Det kastes eller mistes daglig søppel i Oslofjorden, spesielt på steder der mange ferdes. Med Martin Helseth i spissen arrangerer vi ryddedugnader i helgene, der man kan være med å rydde fjorden fri fra bildekk, tomflasker, el-sparkesykler og annet rot som ender opp i sårbare havområder.

UV-foto: Undervannsfoto- og film handler intuitivt nok om å fange livet under vann med kamera. Dette kan det også konkurreres i, men for de fleste er dette en spennende måte å utforske havet og sin egen kreativitet på.

Foto: Aleksander Ødegård

Mermaiding: Mermaiding krever en havfruehale med monofinne. Praksisen kan kombinere svømming, dykking, koreografi og kan sees på som en utøvende kunst-form.

Populariteten har økt de seneste årene, og PADI tilbyr kursing i “Mermaiding” helt opp til instruktørnivå.

Rekreasjonell fridykking: All fridykking er som regel rekreasjonell! Vi bruker begrepet for å skille fridykking som konkurreres i og fridykking som bare gjøres på hobbybasis.

Dere trenger ikke ta med harpun eller kamera på tur, fridykking kan være dykking gjennom tareskogen, en tur ut for å se landskapet under vann, artene som lever der, eller å bare kjenne havet mot kroppen.

ALDRI DYKK ALENE

Felles for all fridykking er at det er en givende og spennende hobby og sport, men den krever også en del kunnskap om sikkerhet og fysiologi. Det handler om hvordan man dykker i et buddy-system (to og to), hvordan man redder andre dykkere, hvordan kroppen reagerer på å holde pusten og hvordan trykket virker på kroppen din. 

Derfor kreves det fridykkersertifikat på alle turer, bassengtreninger arrangert av OFK. For dybdetreninger kreves det apnea-sertifikat. Du kan lese mer om kurs-tilbudet i klubben her.