Det finnes mange måter å drive med fridykking på. Om du ikke har prøvd det før, kan jungelen av muligheter være stor og uoversiktlig, så vi har samlet informasjon om de ulike typene fridykking her.

Basseng-apnea: Apnea handler om det mest grunnleggende i fridykking – nemlig å holde pusten. I basseng-apnea kan du trene statisk eller dynamisk. Ved statisk trening øver du på å holde pusten uten å svømme. Dynamiske øvelser handler om å svømme distanser i basseng, dette kan du gjøre både med og uten svømmeføtter. Norges dykkeforbund arrangerer konkurranser i basseng-apnea.
Dybde-apnea: Dybdedykking handler om å dykke så dypt du kommer langs en line. Hvis man trener dybdedykking har man fokus på utligning av ører og maske, og på å håndtere trykkøkningen som skjer under vann. Her finnes det ulike grener, og man kan konkurrere i dybde-apnea.


UV-jakt: Undervannsjakt er den eldste formen for fridykking, og handler om å jakte fisk med harpun. Det kan også inkludere plukking av ulike matskjell. Det arrangeres konkurranser i UV-jakt, via Norges Dykkeforbund. Vi arrangerer flere turer i året, fra dagsturer rundt Oslo, til en helg eller uke i Bergen, Hitra eller andre spennende steder for UV-jakt.
Foto: Aleksander Ødegård
Ryddedugnad: Det kastes eller mistes daglig søppel i Oslofjorden, spesielt på steder der mange ferdes. Med Martin Helseth i spissen arrangerer vi ryddedugnader i helgene, der man kan være med å rydde fjorden fri fra bildekk, tomflasker, el-sparkesykler og annet rot som ender opp i sårbare havområder.


UV-foto: Undervannsfoto- og film handler intuitivt nok om å fange livet under vann med kamera. Dette kan det også konkurreres i, men for de fleste er dette en spennende måte å utforske havet og sin egen kreativitet på.
Foto: Aleksander Ødegård
ALDRI DYKK ALENE
Felles for all fridykking er at det er en utrolig givende og spennende hobby og sport, men den krever også en del kunnskap om sikkerhet og fysiologi. Det handler om hvordan man dykker i et buddy-system (to og to), hvordan man redder andre dykkere, hvordan kroppen reagerer på å holde pusten og hvordan trykket virker på kroppen din.
Vi anbefaler å ta et kurs i fridykking før man begynner. Det gir nødvendig kunnskap for deg som dykker, og gir trygghet for deg selv og de du dykker sammen med.

KURS VI TILBYR
CMAS T1
CMAS T1 er et grunnleggende kurs hvor du lærer ferdigheter og teori for å komme i gang med trygg og organisert fridykking.
Du behøver ingen forkunnskaper for å delta på dette kurset, men du må være svømmedyktig.
Kurset består av en teoridel hvor man lærer litt om utstyr, fysikk, fysiologi, sikkerhet og praktisk dykking.
Praksis på kurset er tredelt. Svømmetest, øvelser med ABC utstyr og redning / problemløsning.
MOLCHANOVS L1 & W1
Molchanovs L1 & W1 er et nivå-1 kurs rettet mot basseng-apnea og dybde-apnea.
Du behøver ingen forkunnskaper for å delta på dette kurset, men du må være over 18 år (16 år med foreldres samtykke), og du må være svømmedyktig (kunne svømme 200m).
Kurset tar for seg teorien bak fridykking, avslapning, kunsten å holde pusten og finne-teknikk. I tillegg gis det opplæring i redningsprosedyrer og buddy-systemet.
L1 er basseng-delen av kurset, og gjennomføres på vinterhalvåret. W1 er dybde-delen av kurset og gjennomføres på sommerhalvåret.
Interessert i et kurs? Send en mail til ofkstyret@gmail.com for en oversikt over tilgjengelige kurs!
Vi tilbyr også CMAS T2 og T3 – send en mail til ofkstyret@gmail.com for en oversikt over tilgjengelige kurs.